Wat is lean?
De laatste tijd hoor je het steeds vaker langskomen: lean development, lean management of lean startup, maar wat houdt dat precies in? Simpel gezegd is lean een management methode met als doel het voorkomen van verspilling. Afkomstig uit de duurzaamheids behoefte in de automotive industrie vindt het nu zijn weg naar andere sectoren waaronder de softwareontwikkeling sector. Met goede reden, want de abstracte aard van software leent zich perfect voor deze flexibele werkwijze.
In het verleden werden software projecten vaak van voor tot achter gedefinieerd, ontwikkeld, en geïmplementeerd. Dit staat bekend als de watervalmethode. Wanneer deze systemen worden uitgegeven komen de uitgevers er vaak achter dat een groot deel van de functionaliteiten niet gebruikt worden, of dat er dingen missen. Dat is zonde! Lean gaat hier tegenin door tijdens het ontwikkelproces kleine deel producten te ontwikkelen die uitgegeven kunnen worden aan gebruikers.
De bevindingen die hieruit voorkomen door gebruikersfeedback of gebruiksstatistieken stellen ontwikkelaars in staat sneller te schakelen, verspilling van tijd en geld te voorkomen en meer waarde te creëren voor de eindgebruikers.
Voorkom verspilling
Makkelijker gezegd dan gedaan! Zoom in op je ontwikkelproces en elimineer onnodige bureaucratie, langzame communicatie en onnodige functionaliteiten. Houd je bezig met wat jouw eindgebruikers echt willen en de problemen die jouw systeem voor hen oplost. Lever snel op om er achter te komen of je op de goede weg zit en automatiseer zoveel mogelijk rand processen.
Geeft het team verantwoordelijkheid
Beslissingen die op meerdere bedrijfslagen moeten worden genomen vertragen het ontwikkelproces enorm. Zoek een klein team van betrokken mensen die in staat zijn knopen door te hakken op zowel technisch als product niveau.
Versterk het leereffect
Het leuke aan softwareontwikkeling is dat het wijd toepasbaar is. Van games tot logistiek, overal worden vandaag de dag softwaresystemen ingezet. Door deze dynamiek is het voor ontwikkelaars vaak lastig om in de huid te kruipen van de eindgebruikers. Je kunt simpelweg niet weten wat al deze verschillende gebruikers nodig hebben. Daarom is het belangrijk om je systeem zo vroeg mogelijk uit te rollen zodat je snel kunt beginnen met leren.
Afhankelijk van je systeem kun je er voor kiezen direct contact met je gebruikers te zoeken en ze bijvoorbeeld een enquête in te laten vullen. Wat je ook kunt doen is het analyseren van (geanonimiseerde) gebruiksstatistieken. Ga na welke pagina’s of functionaliteiten populair zijn onder je gebruikers en besteed geen extra tijd aan ongebruikte onderdelen.
Ga nog een stap verder en zet een A/B test op. Bij een A/B test worden er twee verschillende versies van het systeem uitgerold. Analyseer de uitkomsten en maak waar nodig een pivot.
Lean development bij Fastlane
Bij Fastlane zijn we fan van lean. Onze naam is niet voor niets een verwijzing naar deze krachtige werkwijze. Wij beginnen altijd met het vaststellen van een MVP (Minimum Viable Product). Een MVP is een afbakening van hoofdfunctionaliteiten waarbij al het overige weggelaten wordt.
Vervolgens wordt van dit MVP een clickable prototype gemaakt. Dit is een statische representatie van je toekomstige systeem. Een clickable prototype stelt je alvast in staat door je systeem heen te gaan zonder dat er code geschreven hoeft te worden. Op iteratieve wijze zoeken we samen naar jouw perfecte clickable prototype.
Wanneer we dit hebben bereikt gebruiken we deze als leidraad voor het daadwerkelijke systeem. In een razendsnel tempo gaat ons team van experts dit statische prototype omzetten naar een daadwerkelijke app of website! Vervolgens is het moment aangebroken om live te gaan.
Wanneer de eerste versie van jouw systeem uitgerold is ondersteunen we je graag met het vergaren van gebruikersstatistieken. Zo kun je weloverwogen besluiten nemen over de toekomstige uitbreidingen.